Waarom ik geloof in de kracht van preventie bij rouwverwerking
Rouw laat zich niet voorkomen. Het overkomt ons en komt vaak onverwacht. Toch geloof ik in de kracht van preventie, ook als het gaat om rouwverwerking. Hoewel we niet altijd weten wanneer een verlies ons pad zal kruisen, zijn er situaties waarin we een rouwproces zien aankomen. Denk aan een scheiding, een zieke dierbare of een verhuizing – ingrijpende gebeurtenissen die je kind kunnen raken en waarin preventieve rouwbegeleiding kan helpen.
Wat is preventieve rouwbegeleiding?
Betekenis 'preventief'
preven·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
bedoeld om erger te voorkomen
Als je weet dat je kind een groot verlies tegemoet gaat, waarom wachten met steun bieden? Door je kind nu al begeleiding te geven, wordt het mogelijk zich emotioneel voor te bereiden op wat gaat komen. Dit maakt het rouwproces na het verlies vaak minder zwaar en kan helpen om vastlopen in de rouw te voorkomen.
Neem het verlies van je kind serieus
Volwassenen hebben een ander voorstellingsvermogen dan kinderen en begrijpen vaak de context van een verlies beter. Maar voor een kind zijn begrippen als ‘afscheid nemen’ en ‘verandering’ vaak abstract en moeilijk te bevatten. Neem bijvoorbeeld een verhuizing: jouw kind verliest niet alleen een huis maar ook een vertrouwde buurt en misschien wel vriendjes. Waar jij als ouder weet dat nieuwe ontmoetingen zullen volgen, kan dat voor je kind niet vanzelfsprekend zijn. Door samen stil te staan bij wat er gaat veranderen, geef je je kind de kans om zich hierop voor te bereiden. Met de juiste uitleg en aandacht wordt het voor je kind makkelijker om deze nieuwe situatie te aanvaarden.
Zelfbeschikking
Als ouder wil je je kind beschermen tegen verdriet, en dat is heel begrijpelijk. Toch, wanneer een verlies onvermijdelijk is, kan het juist helend zijn om het samen onder ogen te zien. Door te bespreken wat komen gaat, geef je je kind een gevoel van zelfbeschikking – en dit maakt een wereld van verschil. Hoe je dit doet, hangt af van de leeftijd en het karakter van je kind. Soms is het fijn om stap voor stap te wennen aan een ingrijpende verandering; soms werkt het beter om in één keer eerlijk te zijn over het verdrietige nieuws.
Als jullie samen bespreken wat te verwachten, kunnen jullie ook kijken hoe je het afscheid wilt vormgeven. Door je kind hier de ruimte voor te geven, kan hij of zij beter omgaan met wat komen gaat en alvast bouwen aan veerkracht en acceptatie.
Door ruimte te geven voor vragen en emoties vóórdat het verlies plaatsvindt, bied je je kind een stevige basis en help je om in vertrouwen samen door het rouwproces te gaan.